Göç İdaresi Başkanı Ünlü: Bu yıl 8 bin 571 düzensiz göçmen sınır dışı edildi
İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanı Savaş Ünlü, 2023 yılında düzensiz göçle ilgili çalışmaların devam ettiğini belirterek, “Bugün 2023’ün 9. charter seferini Afganistan’a yapıyoruz. Bu yıl 8 bin 571 kişinin sınır dışı edilme sürecini gerçekleştirdik. Ülkemizden gelen düzensiz göçmenler.”
Düzensiz göçle mücadele kapsamında, Türkiye’ye yasa dışı yollardan gelen düzensiz göçmenlerin ülkelerine gönderilmesine yönelik çalışmalar sürdürülmektedir. Bu kapsamda Ankara’dan kalkan ve Afganistan’dan gelen sistematik olmayan göçmenleri taşıyan 9’uncu charter uçuşu gerçekleştirildi. Türkiye’de güvenlik güçleri tarafından yakalanarak gerekli işlemler yapılan 139 Afgan düzensiz göçmen, Esenboğa Havalimanı’ndan uçakla Afganistan’a gönderildi. Uçuş sonrası açıklama yapan Göç Yönetimi Lideri Dr. Savaş Ünlü, Sistemsiz Göç Strateji Belgesi ve Eylem Planı çerçevesinde sistematik olmayan göçle mücadelenin 4 ana başlıkta yürütüldüğünü söyledi.
Sistemsiz göçle mücadelede ilk adımın göç veren ülkelerde yapılan çalışmalar olduğuna dikkati çeken Bakan, “Devletimizin birçok kurumu tarafından göçün nedenlerini hafifletmek ve ortadan kaldırmak için yürütülen insani yardım faaliyetleri, kalkınma programları, istihdam programları var. Bu faaliyetlerle sistematik olmayan göç daha ortaya çıkmadan engellenmeye çalışılıyor.Bu kapsamda geçen yıl Afganistan’a gönderilen iyilik trenlerini, Pakistan’a gönderilen yardımları, Lübnan’a gönderilen iyilik gemilerini hepiniz biliyorsunuz. 100 bine yakın hedeflenen İdlib’de briket barınma harekatında bu çalışmalar sayesinde 4 milyonu İdlib’de olmak üzere toplam 6 milyon, Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı Harekatı’nda 2 milyon olmak üzere toplam 6 milyon Suriyeli tahliye edildi. Suriye’nin kuzeyinde hayatı normalleştirme çalışmalarının yürütüldüğü bölgelerde düzensiz göçle mücadelenin ikinci ayağının ise sınırların etkin bir şekilde korunması olduğuna dikkat çekildi. Ünlü, “Bu kapsamda son dönemde savunma sanayimizde yaşanan gelişmelerle ülkemizin çıtası 7/24 korunmaktadır. Bu kararlı çalışma sonucunda 2016 yılından bu yana 2 milyon 760 bin düzensiz göçmenin ülkemize yasa dışı yollardan girişi engellendi.”, gerek ana gerekse tali yollarda yol denetimleri titizlikle devam ediyor. Düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığıyla mücadeleye yönelik barış uygulamaları sürüyor. Göçmen kaçakçılığı cezaları da artırıldı.Bu çalışmalar sonucunda 2016 yılından bu yana ülkemizde 1 milyon 396 bin kaçak göçmen yakalandı.Kaçak göçmeni tutabileceğiniz bir geri gönderme merkezi kapasitenizin olması gerekiyor.Geri gönderme merkezi kapasitemiz, 2015 yılında 1740 olan 27 AB ülkesinin toplam geri gönderme merkezi kapasitesinden fazla olan prestijiyle bugün 20 bin 540 kapasiteye ulaştı.Çalışmalarımız sonucunda 9-10 civarında olan geri gönderme başarı oranı 2022’de sınır dışı ettiğimiz 124 bin 411 düzensiz göçmenle yüzde 71’e ulaştı. dünyadaki yeri. “Ünlü, 2022 yılında Afganistan’a 235, Pakistan’a 2 charter seferi yapıldığını, toplam 237 charter seferle 45 binin üzerinde kaçak göçmenin sınır dışı edildiğini söyledi. Düzensiz göçün sadece Türkiye’ye yönelik olmadığına dikkati çeken Ünlü, şöyle konuştu: 2022’de sadece Batı Balkanlar güzergahından yaklaşık 150.000 yasa dışı geçiş var. Ancak, AB’nin toplam geri gönderme merkezi kapasitesi bizimkinin altında. 2021 rakamlarına göre AB genelinde yakalanan 700 bini aşkın kaçak göçmenden yaklaşık 80 binini geri gönderdiler. Bu da yaklaşık yüzde 10-11’lik bir orana denk geliyor.” Bugünkü uçuş hariç 8 bin 571 düzensiz göçmenin ülkemizden sınır dışı edilme sürecini tamamladık.”
Öte yandan bugüne kadar toplam 542 bin 423 Suriyelinin isteyerek ülkelerine döndüğü kaydedildi. Ayrıca ülkeye yasa dışı yollardan giriş yapanların yakalanması için yapılan kontrol ve operasyonlar sonucunda yıl başından bu yana yakalanan düzensiz göçmen sayısı 7 bin 599 olarak bildirildi. bu sayının 236 bin 572 olduğunu belirtti.